Speculaas Muffin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KOEKDEEG:

100 gram amandelmeel

15 gram kokosmeel

1,5-2 eetlepels koek- of speculaaskruiden

2 theelepels bakpoeder (wijnsteen)

flinke snuf zout

70 gram roomboter op kamertemperatuur

1 ei

30 g honing

 

AMANDELSPIJS:

50 gram amandelmeel

rasp en sap van en halve citroen

0,5-1 rest om de muffins te bestrijken ei(eren) afhankelijk hoe zacht en sappig je de spijs wilt

naar smaak honing

snufje zout

 

GARNERING:

12 halve amandelen

0,5 losgeklopt ei(eren) om de muffins mee te bestrijken

 

KOEKDEEG MAKEN:

Meng de droge ingrediënten voor het koekdeeg in een beslagkom door elkaar: amandelmeel, kokosmeel, psylliumvezels, koekkruiden, bakpoeder en zout.

Leg alvast een stuk folie klaar. Kneed of mix de droge delen samen met de zachte boter, zoetstof en de eieren tot een smeuïg deeg. Proef of het zoet genoeg is en niet te flauw, breng op smaak.

Maak van het deeg een rol met behulp van het stuk folie en verpak luchtdicht. Leg minstens twee uur in de koelkast. (een hele nacht mag ook

 

AMANDELSPIJS MAKEN:

Leg alvast een stuk folie klaar. Klop het ei even goed los ( 1 minuut) en meng de helft ervan met de overige ingrediënten, is het smeuïg genoeg? Proef even of het zoet genoeg is en niet te flauw. Draai m.b.v. het stuk folie tot een worst en koel minstens 2 uur, een hele nacht is ook prima! NB: Overgebleven ei kun je later gebruiken om de muffins mee te bestrijken voor ze de oven ingaan.

 

MUFFINS KNUTSELEN:

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht op 160 graden)

Gebruik een siliconen minimuffinvorm, die plakt niet. Neem 2/3 van het deeg en verdeel dat in 12 stukjes. Druk in elke holte van je vorm een stukje deeg, maak een mooi rond holletje met de bolle kant van een maatlepeltje: 1/2 theelepel. Of gebruik je eigen vinger.

Verdeel het spijs in 12 stukjes en druk een stukje in elk holletje. Maak van de rest van het deeg 12 'dekseltjes' en druk in elke muffin een halve amandel, het zou kunnen dat je wat deeg overhoudt. Bestrijk de speculaas muffins met geklopt ei en bak 20 minuten (controleer de gaarheid, elke oven is anders) in het midden van de voorverwarmde oven.

Laat 5 minuten rusten in de vorm, daarna haal je ze er voorzichtig uit en laat ze afkoelen op een rooster.

Reactie schrijven

Commentaren: 0