Workout: de Plank

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De 10: voordelen van de plank:

 

Dat de plankoefening dé manier is om de core stability te trainen, weet inmiddels (bijna) iedereen. De meest bekende variant is die waarbij je op je ellebogen en tenen steunt, om je lichaam als ‘een plank’ van de vloer af te houden.

Wij hebben een haat/liefde verhouding met de plank. Het is een vervelende oefening, maar… o zo goed voor je core. 

 

Dit zijn 10 voordelen van de plank.

 

1. Je kunt de plank overal en altijd doen

De internethype, waar mensen dus overal gingen planken, was er niet voor niets. Wat het kan -letterlijk- overal! Je hebt er niks voor nodig. Geen gym, geen apparatuur en het is helemaal gratis.

 

2. De plank is simpel

In tegenstelling tot andere oefeningen voor je core, is er bij de plank weinig risico om de oefening verkeerd uit te voeren.

 

3. Planken werkt beter!

De plank is een veel betere oefening voor om core sterker te maken dan sit-ups en crunches.

 

4. Je wordt er zelfs mentaal sterk van

Niet alleen lichamelijk wordt er er sterker van, maar ook mentaal word je sterker. Als je begint met de plank oefening, dan is het verstandig om dat rustig op te bouwen (30 sec.) en niet gelijk te starten met 2 minuten. Ben je wat verdere gevorderd en/of een fanatieke hardloper, dan moet je zeker 2 minuten kunnen planken. En denk je dat 2 minuten snel voorbij gaan? Niet tijdens het planken! Door de verleiding te weerstaan om je als een Plumpudding binnen 2 minuten op de grond te laten ploffen, kun je andere uitdagingen ook beter aan.

 

5. De plank is goed voor je hele lijf

De plank is super goed omdat het niet alleen effect heeft op je buikspieren, maar op je hele lichaam. Met de plank train je je bovenlichaam, je bovenbenen en de rugspieren.

 

6.  Je krijgt er mooi gevormde armen van

Omdat je dus niet alleen je buikspieren traint, maar ook je armen flink moeten werken, zullen je armen ook steeds mooier uit gaan zien.

 

7. Variaties

De plank is niet zo’n spectaculaire oefening en de schoonheid zit ‘m in de eenvoud. Toch hoeft de plank niet saai te worden. Je kan je armen of benen omhoog of omlaag bewegen, een zijwaartse doen of een hoge plank (op je handen) en een lage (op je ellebogen) variëren.

 

8. Planken zorgt voor een betere houding

Door de plank word je niet alleen sterker en stabieler, maar krijg je ook een mooie houding. Dit betekent dat je staat met aangespannen buik. Alleen al door je houding zie je er een stuk slanker uit en heb je direct profijt van je inspanningen.

 

9. Je wordt flexibel door de plank

Tijdens de plank worden je spieren eens even goed gestretcht. Hierdoor word je flexibeler.

 

10. De plank is een super efficiënte oefening

Omdat dat je continue je core spieren moet stabiliseren een juiste de plank uit te voeren, zorgt dit voor continue spanning (training) voor je spieren. Dit verklaart ook het feit dat je crunches met gemak 2 minuten kunt volhouden, maar dat 2 minuten planken een behoorlijke uitdaging is.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0